open/close

Isbjörnar väljer DSV

När isbjörnen Milak korsar Atlanten väljer hon DSV framför isflak.

Isbjörnen Milak har rest tryggt och säkert över Atlanten till ett nytt liv i Kanada. Hon klagade inte en enda gång på DSV:s service.

Den sexåriga isbjörnen Milak har flyttat från Ålborg Zoo i Danmark till ett nytt liv hos Zoo sauvage de St-Félicien.

”Milak är för gammal för att vara med sin mamma, så vi var tvungna att hitta ett nytt hem åt henne. Det är helt naturligt för isbjörnsmammor att stöta bort sina ungar när de når en viss ålder”, säger veterinären Kathrine Christensen vid Ålborg Zoo.

Hur håller man en isbjörn lugn?

Det är inte alla som kan transportera en stor isbjörn från Danmark till Kanada. Björnen måste vara vaken under hela transporten och allt måste ske väldigt lugnt och stilla så att det stora djuret inte hetsar upp sig. Det är därför som Ålborg Zoo ber DSV om hjälp när man behöver en säker transport av något av sina djur till andra sidan jorden, som en del av programmet för bevarande av arter.

Milaks resor skedde i flera steg och DSV var med hela vägen. Först flyttades björnen till en specialdesignad bur och kördes till Amsterdam. Därifrån flögs hon till Montreal med fraktplan. Slutligen körde en lastbil henne till hennes nya hem hos Zoo sauvage.

Att tänka utanför boxen

Milak ville inte gå in i buren som planerat och veterinären var tvungen att söva henne så att hon kunde bäras in i den specialbyggda metallboxen. Efter en närmare titt insåg DSV:s fraktansvarige, Anja Bege Knudsen, att boxen var högre än de 160 cm som skulle kunna passera igenom flygplanets lucka. Buren anpassades snabbt medan den 280 kilo tunga isbjörnen sov lugnt. När Milak vaknade i boxen som precis anpassats, kunde transporten börja.

Vi är mycket glada över att Anja från DSV var med oss under hela resan. Hon såg till att Milak var säker och vi är imponerade över hennes känsla för detaljer. Totalt sett var servicen vi fick från DSV i samband med denna specialtransport fantastisk

Trine Hammer Jensen, veterinär vid Ålborg Zoo.

Levererades med en röd rosett till sin nya familj

Milak kom fram säkert till Kanada med en vacker röd rosett runt transportboxen. Zoo sauvage är mycket tacksamma för den fina presenten och Milaks nya isbjörnsfamilj har tagit väl hand om den danska nykomlingen.  

Om Ålborg Zoo

Ålborg Zoo öppnade i april 1935. Detta zoo sträcker sig över 8 hektar och är hem till mer än 1 200 djur av 138 arter. Det övergripande syftet med Ålborg Zoo är att bevara djur och den natur som de lever i, direkt genom internationella avelspartnerskap och stöd till bevarandeprojekt ute i vildmarken och indirekt genom att sprida kunskap om utrotningshotade djur.

Besök Ålborg Zoos webbplats 

Om Zoo sauvage de St-Félicien

Med sina 75 arter är Zoo sauvage of St-Félicien (svenska: St-Féliciens vildmarkszoo) ett av Nordamerikas största zoo med sina 4,86 km2. Detta zoo har en unik naturstigspark, som besökarna upplever från ett tåg, och vidsträckta djurmiljöer. Zoo sauvage är inriktat på att bevara djurliv från subarktiska klimat och drivs av Centre for Conservation of Boreal Biodiversity Inc.

Besök Zoo sauvage de St-Féliciens webbplats

Få en offert