open/close

Leverans ända fram till dörren

DSV hjälper te- och kaffeimportören att brygga den bästa koppen

En växande organisation med endast begränsad kunskap om logistik behöver en omtänksam och vårdande leverantör som kan ta hand om dem. Därför var DSVs service, öppenhet och flexibilitet exakt vad Portioli Caffé Nederland letade efter.

Krögaren Elias Grigoriou inrättade Portioli Caffè Nederland 2011,  som är den nederländska distributören för det italienska varumärket med samma namn. De distribuerar även teet Silkenty från Sri Lanka och GIME kaffemaskiner.

Deras främsta målgrupper är restauranger, hotell och kaféer. Produkterna kan köpas separat eller som en del av en total te- och kaffelösning.

Jämföra äpplen med äpplen

Alla kaffeprodukter importeras med lastbil från Italien. Te importeras med sjö- och flygfrakt från Sri Lanka.

Eftersom vi är små och fokuserar på färska produkter har vi ett antal logistiska utmaningar. Det är viktigt att hålla våra lagernivåer låga – det håller produkterna färska och kostnaderna nere.

Elias Grigoriou, Krögare

"De låga lagernivåerna är en utmaning när det kommer en stor oväntad order. Tidigare brukade vår köpare arrangera leveransen till Nederländerna för vår räkning. Det innebar att vi inte kunde påverka transporten och saker gick ofta fel”, förklarar Avinandha Ramsoedh, kontorschef på Portioli Caffè Nederland. Avinandha ansvarar även för transporterna inom det holländska företaget.

Att importera te från Sri Lanka har också sina utmaningar. "Teet blir bara producerat på beställning. Eftersom vi inte vill lagra i bulk då te behöver vara färskt, kan det ibland ta upp till tre månader mellan beställning och leverans", tillägger Ramsoedh.
"Jag är ansvarig för transporterna, men är ingen expert", säger Ramsoedh. ”Transportupphandlingar är ett komplext område och det är väldigt svårt att jämföra äpplen med äpplen."

Omvärdering av logistik

År 2014 beslutade företaget sig för att omvärdera sin logistik. "Vi ville hantera transporterna från Italien själva och letade efter en leverantör som kunde hjälpa oss. Vi tyckte inte vår tidigare leverantör erbjöd en bra service. Vi fick känslan av att de inte tog små företag på allvar. Jag letade därför efter en ny leverantör på internet och hittade DSV", säger Ramsoedh.

”Vi har använt DSV ett tag nu och kan se en stor förbättring på vår service. Vi har bara kontakt med ett kundserviceteam så antalet personer man pratar med är begränsat."

Även verksamheten har tagit ett stort steg framåt sedan övergången till DSV. "Vårt lager ligger i centrum av Utrecht med många smala gator så det var svårt att få in en stor lastbil. DSV löste problemet åt oss utan svårigheter genom att sätta in en mindre lastbil."

"Tack vare den öppna och direkta kontakten med vår kund kan vi lära oss hur vi kan förbättra vår service ännu mer", säger Patrick van Ulft, Commercial manager på DSV Road.

Om Portioli Caffè Nederland

Portioli Caffè Nederland är den holländska importören av Portioli-kaffe. 1958 köpte Giorgio Portioli en ”tasting-bar” i Via Eustachi i Milano, där han började använda en rostmaskin för att producera och sälja högkvalitativa kaffeblandningar. Framgången ledde honom till att sälja sina blandningar till andra barer och kaféer i Italien. 1989 flyttade företaget till ett större huvudkontor och började exportera över hela världen.

www.portioli.nl