Förvaring av farligt gods

Kakaobönor är mycket brandfarliga

Choklad hör utan tvekan till den mest älskade maten i världen. Från chokladkaka, glass och fudge till de härliga chokladtäckta sötsaker du hittar på butikshyllorna, verkar den här godsaken ha ett grepp om varje man, kvinna och barn runt om i världen.

Det finns dock en mörkare sida till denna till synes oskyldiga glädje. En farlig sida, mycket farligare än några extra kilo runt midjan. Choklad, eller snarare kakao, är mycket brandfarligt. Om det börjar brinna är branden svår att släcka eftersom kakaopulver innehåller 10 till 20 procent fett och har en stor yta i pulverform.

Men du behöver inte vara alltför orolig. Den största faran ligger i förvaring eller transport av stora mängder.

Effektivt samarbete leder till en effektiv lösning

Efter två stora kakaobränder i Nederländerna har DSV och Cargill Cocoa & Chocolate beslutat sig för att tillsammans utforma ett nytt brandsäkert sätt att lagra kakao på. Två nya lager har specialutrustats för att lagra kakaoprodukter i allmänhet och kakaopulver i synnerhet.

 

Att spruta vatten på en kakaobrand har liten eller ingen effekt alls. Förebyggande åtgärder är alltid bättre än att släcka en pågående brand. Därför samarbetar vi med DSV för att kunna bygga ett nytt säkert lager för kakaoprodukter - ett lager som avsevärt skulle minska risken för brand och vara det första inom den globala kakaosektorn

Gijs Vorstman, Supply Chain Director på Cargill Cocoa & Chocolate

Låg syrehalt förhindrar brand

I lagret sänks syrehalten från den normala nivån på 21 procent till 16-17 procent. På dessa låga nivåer kan kakaon bara pyra eller ryka men inte fatta eld.

Om kakaon skulle antändas kommer koldioxid blåsas in i lagret från två stora tankar som innehåller flytande CO2, vilket minskar syrenivån till 12 procent som effektivt släcker branden. "Konceptet har funnits ett tag, men det här är en väldigt innovativ tillämpning av denna strategi", säger Gijs.

Automatiserade inkommande och utgående transporter

I princip krävs det inga lageranställda för att arbeta i den här syrefattiga miljön. Helautomatiska VNA/AGV (very narrow aisle automated vehicles) transporterar kakaon internt.

Denna automatisering leder till både effektivitetsbesparingar och minskar samtidigt risken för mänskliga misstag, vilket gör lagret till en bra investering för Cargill. "Självklart vill vi inte prisa ut oss från marknaden med enormt dyra lager. Med DSV har vi använt ett automationskoncept, som har funnits ett tag, på ett mycket innovativt sätt", säger Gijs Vorstman.

Platschef Remco Innemee, DSV Solutions, är nöjd med samarbetet mellan Cargill och DSV:

"Kombinationen av ny lagstiftning kring lagring av kakaoprodukter och fokus på brandskydd från båda parter, har resulterat i ett extremt innovativt lager", säger Remco.

Lagren har fungerat smidigt sedan de öppnades, utan en låga i sikte. Så lita på att din choklad är i säkra händer.

Om Cargill Cocoa & Chocolate

Cargill Cocoa & Chocolate ger stabilitet i den dynamiska kakaovärlden. Deras imponerande infrastruktur och organisation i kakaoproducerande länder tillåter dem att köpa högkvalitativa bönor, vilket är nödvändigt för att kunna producera den finaste choklad- och kakaoråvaran. Expertis inom bearbetning, supply chain management, marknadsinformation och tekniska tjänster kompletterar det utbud av ingredienser som Cargill erbjuder livsmedelsindustrin över hela världen.

Få en offert